Ültetőközegek, talajjavító anyagok

2011. 10. 05. 21:07:40

talajjavitas_05Segítség a megfelelÅ‘ ültetÅ‘közeg kiválasztásához.

Az egyik legfontosabb tényezÅ‘ a növény számára megfelelÅ‘ közeg kiválasztása. Gyakori probléma az adott növényhez nem megfelelÅ‘ kémhatású, szerkezetű, tápanyagtartalmú közeg kiválasztása. A megfelelÅ‘ virágföldkeverék kiválasztásához, elkészítéséhez szeretnék segítséget adni. A kiválasztás során a legfontosabb tulajdonsága: a pH (kémhatása), a szerkezete, a tápanyagtartalma. 

Virágföld keverékek: A legmegfelelÅ‘bb, ha az adott növényhez való keveréket választjuk, ehhez már nem kell semmilyen további közeget keverni. A keverék tápanyagtartalma csak rövid ideig, körülbelül 3 hétre elegendÅ‘ átültetés után. A növény egyenletes tápanyagellátását biztosítani tudjuk, ha keverünk ültetetés elÅ‘tt hosszú hatású műtrágyát a közeghez. A keverékek a növénynek megfelelÅ‘ pH-ra vannak beállítva. Savanyú talajt igénylÅ‘ növények esetében ügyelnünk kell az öntözÅ‘víz minÅ‘ségére. A legmegfelelÅ‘bb a csapadékvíz. Balkon esetében használhatunk forralt, vagy ioncserét vizet locsoláshoz. A kemény víz növeli a talaj pH értékét!

TÅ‘zeg: Kétféle tÅ‘zeget különböztetünk meg:

Felláp tÅ‘zeg: ErÅ‘sen savanyú kémhatású, általában önállóan nem használjuk, kivéve nagyon savanyú talajt igénylÅ‘ növények esetében Pl.: Rhododendron. Jó szerkezetű, levegÅ‘s talajt biztosít, a gyökerek nagyon jól fejlÅ‘dnek benne és sűrűn elágaznak. Lazítja, levegÅ‘ssé teszi a talajt.

Síkláp tÅ‘zeg: Semleges vagy gyengén lúgos kémhatású. Gyengébb szerkezetű, kiszáradás után nehezen visszanedvesíthetÅ‘.

Perlit: A szaporításban van jelentÅ‘sége,lazítja, levegÅ‘ssé teszi a talajt. A gyökerek nagyon könnyen fejlÅ‘dnek a közeghez keverve.

Kókuszrost: A kókuszdió megÅ‘rölt héjából készül. A kókuszrost tömegének 7-8-szorosát képes felvenni vízbÅ‘l. Ezért csak mérsékelten keverjük a földkeverékhez, mert gyökérrothadást okozhat. A közeghez keverve tovább biztosítja a vizet a növény számára, csökkenthetÅ‘ az öntözés gyakorisága. Kiváló szerkezetű, lazítja a közeget.

Égetett agyag-granulátum: Kémiailag és biológiailag semleges, porózus anyag. Kiváló vízemelÅ‘ tulajdonságokkal rendelkezik. Az edény aljára terítve drén rétegként funkcionál, megakadályozza a pangó víz kialakulását, ami gyökérrothadást okoz. A beültetett növény talajára szórva csökkenti a kiszáradást, díszít és kedvezÅ‘bb, párásabb mikroklímát biztosít a növény számára.

Homok: A homokot gyakran alkalmazzák a talaj lazítására, levegÅ‘zöttségének javítására. A kertészeti célra a legalkalmasabb a mosott folyami homok. Jó vízelvezetÅ‘, de rossz víztartó képességű, pH-ja semleges.

Komposzt: Tápanyag utánpótlásra, szerkezetjavításra alkalmas. Fontos: a komposztot csak bekeverni szabad a talaj felsÅ‘ rétegébe! A komposztálás aerob folyamat, az oxigén igényes mikrobák miatt.

Komposztált marhatrágya,- istállótrágya: ElsÅ‘sorban tápanyag utánpótlás miatt alkalmazzuk, de javítja a talaj szerkezetét is, vízmegtartó képességét. Fontos: az érett trágyát nem a talaj felszínére juttatjuk ki, mert fokozatosan csökken a nitrogén tartalma. A talajba beforgatjuk, beássuk, vagy konténeres növény esetén az edény aljára teszük! A trágya érése anaerob folyamat.


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsõként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:



Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztÅ‘berendezések talajának kifagyasztásával jelentÅ‘s kártevÅ‘, kórokozó gyérítés érhetÅ‘ el. Használjuk ki a jelentÅ‘s fagyokat virágföldünkben lévÅ‘ kártevÅ‘k, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevÅ‘t. A szobahÅ‘mérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védÅ‘képletet kialakítani.

további tippek >>