Télen milyen növényeket termeszthetünk a lakásban?

2016. 02. 14. 17:26:38

fűszerTermészetesen elsősorban a trópusi és szubtrópusi növények jöhetnek számításba, valamint egyes fűszernövények. A fűszernövények esetében sajnos az illóolajok, íz anyagok messze elmaradnak a kertben, napon termesztett változatoknál, de még így is nagyságrendekkel ízletesebb a szárított fűszereknél. A beltéri termesztésre a bazsalikom, snidling, rozmaring, metélő petrezselyem, menta és a kakukkfű a legalkalmasabb. Mindig a legvilágosabb ablakpárkányt válasszuk ki a termesztésükhöz, ugyanis nagyon magas a fényigényük. Ellenkező esetben nagyon hamar elpusztulnak.

A beszerzésükhöz, szaporításukhoz többféle módszer közül is választhatunk. A leggyorsabb a cserepes palánták beszerzése, azt azonban tudni kell, hogy ezek a növények általában hidrokultúrás körülmények között nevelkedtek, vagyis az eredeti cserépben csupán egy-két hétig marad életben a növény. Ezért ezeket a fűszernövényeket minden esetben át kell ültetni a vásárlás után.

Az átültetésükhöz használjunk normál virágföldet, amit érdemes egy kis tőzeggel lazítani. A tőzeggel kevert laza talajban sokkal könnyebben fejlődik a növények gyökérzete, illetve a víz- és levegő háztartása. A fűszernövények cserépben nevelve magas tápanyag igényűek, elsősorban nitrogénre van szükségük a folyamatos növekedés miatt. A földjét tartsuk mindig nedvesen, de ne álljon alatta a víz.

A fűszerek közzé sorolhatjuk a gyömbért is, a téli megfázásos időszakok egyik legkeresettebb fűszere, valamint ételek ízesítésére is felhasználhatjuk. Az üzletekben kapható gyömbér távoli országokból érkezik, ahol még ma is használnak olyan vegyszereket, ami már máshol nincs forgalomban. Sok esetben nem tudjuk, hogy valóban olyan jót teszünk e a fogyasztásával. A földalatti gyöktörzsét használjuk, ezek a növények raktározzák a tápanyagokat, így a talajban lévő vegyi anyagok is jelentősen felhalmozódhatnak bennük. Ezért javasolt inkább az otthoni termesztésével próbálkoznunk.

 

gyömbér

 

A termesztése viszonylag egyszerű, egyetlen nehézséget az állandó meleg hőmérséklet jelenti. Tavasztól őszig a szabadban, télen a lakásban kell tartani. Emiatt javasolt konténerben, balkonládában, vagy cserépben termeszteni. Az ültetéséhez laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt használjunk. A boltban kapható gyöktörzseket ültessük egy-két cm mélyre, öntözzük meg, majd tegyük egy meleg, világos helyre. A kihajtást serkenthetjük, ha a cserepet letakarjuk átlátszó fóliával. Ha minden feltétel megfelelő, akkor kb. 2-3 hét múlva már megjelennek a hajtások. A hajtások megjelenése után fokozatosan távolítsuk el a fólia borítást. A fokozatosságra azért van szükség, mert a fólia borítás alatt sokkal kedvezőbb, párás mikroklíma alakul ki, illetve a páratartalom is magasabb. Ha nem fokozatosan szoktatjuk hozzá a fiatal növényt, akkor stresszhatás érheti.

A földjét tartsuk mindig nedvesen, de ne álljon alatta víz, mert a talajban lévő gyöktörzsek könnyen elrohadhatnak. A föld alatt lévő gyöktörzseket fogyasztjuk fűszerként, gyógynövényként. Hazai körülmények között kb. egy évet kell várnunk a megfelelő gyöktörzsek kifejlődéséhez, természetesen ez nagyon sok mindentől függ, előfordulhat, hogy már hamarabb is alkalmas a „szüretelésre”.

 

gyömbér

 

Erről könnyem meggyőződhetünk, ha óvatosan kézzel megbolygatjuk kicsit a talajt, akkor kitapintható a gyöktörzsek fejletsége. Nem érdemes egyszerre az összes gyöktörzset eltávolítani, így gondoskodhatunk a folyamatos utánpótlásról. Az összenőtt gyöktörzseket egy éles késsel szétválaszthatjuk, darabolhatjuk. Mint minden esetben itt is fontos, hogy roncsolás mentes vágást alakítsunk ki. A roncsolódott szövetek elősegítik a rothadást.

A gyömbér amellett, hogy számos betegség kiegészítő kezelésére alkalmas, gyógy- és fűszernövény dísznövényként is szép dísze lehet a lakásunknak. Az idősebb egyedek ha megfelelő körülmények között tartjuk, akkor különleges virágokat is hozhatnak.


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsőként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:

Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztőberendezések talajának kifagyasztásával jelentős kártevő, kórokozó gyérítés érhető el. Használjuk ki a jelentős fagyokat virágföldünkben lévő kártevők, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevőt. A szobahőmérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védőképletet kialakítani.

további tippek >>