Télen milyen növényeket termeszthetünk a lakásban?

2016. 02. 14. 17:26:38

fűszerTermészetesen elsÅ‘sorban a trópusi és szubtrópusi növények jöhetnek számításba, valamint egyes fűszernövények. A fűszernövények esetében sajnos az illóolajok, íz anyagok messze elmaradnak a kertben, napon termesztett változatoknál, de még így is nagyságrendekkel ízletesebb a szárított fűszereknél. A beltéri termesztésre a bazsalikom, snidling, rozmaring, metélÅ‘ petrezselyem, menta és a kakukkfű a legalkalmasabb. Mindig a legvilágosabb ablakpárkányt válasszuk ki a termesztésükhöz, ugyanis nagyon magas a fényigényük. EllenkezÅ‘ esetben nagyon hamar elpusztulnak.

A beszerzésükhöz, szaporításukhoz többféle módszer közül is választhatunk. A leggyorsabb a cserepes palánták beszerzése, azt azonban tudni kell, hogy ezek a növények általában hidrokultúrás körülmények között nevelkedtek, vagyis az eredeti cserépben csupán egy-két hétig marad életben a növény. Ezért ezeket a fűszernövényeket minden esetben át kell ültetni a vásárlás után.

Az átültetésükhöz használjunk normál virágföldet, amit érdemes egy kis tÅ‘zeggel lazítani. A tÅ‘zeggel kevert laza talajban sokkal könnyebben fejlÅ‘dik a növények gyökérzete, illetve a víz- és levegÅ‘ háztartása. A fűszernövények cserépben nevelve magas tápanyag igényűek, elsÅ‘sorban nitrogénre van szükségük a folyamatos növekedés miatt. A földjét tartsuk mindig nedvesen, de ne álljon alatta a víz.

A fűszerek közzé sorolhatjuk a gyömbért is, a téli megfázásos idÅ‘szakok egyik legkeresettebb fűszere, valamint ételek ízesítésére is felhasználhatjuk. Az üzletekben kapható gyömbér távoli országokból érkezik, ahol még ma is használnak olyan vegyszereket, ami már máshol nincs forgalomban. Sok esetben nem tudjuk, hogy valóban olyan jót teszünk e a fogyasztásával. A földalatti gyöktörzsét használjuk, ezek a növények raktározzák a tápanyagokat, így a talajban lévÅ‘ vegyi anyagok is jelentÅ‘sen felhalmozódhatnak bennük. Ezért javasolt inkább az otthoni termesztésével próbálkoznunk.

 

gyömbér

 

A termesztése viszonylag egyszerű, egyetlen nehézséget az állandó meleg hÅ‘mérséklet jelenti. Tavasztól Å‘szig a szabadban, télen a lakásban kell tartani. Emiatt javasolt konténerben, balkonládában, vagy cserépben termeszteni. Az ültetéséhez laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt használjunk. A boltban kapható gyöktörzseket ültessük egy-két cm mélyre, öntözzük meg, majd tegyük egy meleg, világos helyre. A kihajtást serkenthetjük, ha a cserepet letakarjuk átlátszó fóliával. Ha minden feltétel megfelelÅ‘, akkor kb. 2-3 hét múlva már megjelennek a hajtások. A hajtások megjelenése után fokozatosan távolítsuk el a fólia borítást. A fokozatosságra azért van szükség, mert a fólia borítás alatt sokkal kedvezÅ‘bb, párás mikroklíma alakul ki, illetve a páratartalom is magasabb. Ha nem fokozatosan szoktatjuk hozzá a fiatal növényt, akkor stresszhatás érheti.

A földjét tartsuk mindig nedvesen, de ne álljon alatta víz, mert a talajban lévÅ‘ gyöktörzsek könnyen elrohadhatnak. A föld alatt lévÅ‘ gyöktörzseket fogyasztjuk fűszerként, gyógynövényként. Hazai körülmények között kb. egy évet kell várnunk a megfelelÅ‘ gyöktörzsek kifejlÅ‘déséhez, természetesen ez nagyon sok mindentÅ‘l függ, elÅ‘fordulhat, hogy már hamarabb is alkalmas a „szüretelésre”.

 

gyömbér

 

ErrÅ‘l könnyem meggyÅ‘zÅ‘dhetünk, ha óvatosan kézzel megbolygatjuk kicsit a talajt, akkor kitapintható a gyöktörzsek fejletsége. Nem érdemes egyszerre az összes gyöktörzset eltávolítani, így gondoskodhatunk a folyamatos utánpótlásról. Az összenÅ‘tt gyöktörzseket egy éles késsel szétválaszthatjuk, darabolhatjuk. Mint minden esetben itt is fontos, hogy roncsolás mentes vágást alakítsunk ki. A roncsolódott szövetek elÅ‘segítik a rothadást.

A gyömbér amellett, hogy számos betegség kiegészítÅ‘ kezelésére alkalmas, gyógy- és fűszernövény dísznövényként is szép dísze lehet a lakásunknak. Az idÅ‘sebb egyedek ha megfelelÅ‘ körülmények között tartjuk, akkor különleges virágokat is hozhatnak.


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsõként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:



Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztÅ‘berendezések talajának kifagyasztásával jelentÅ‘s kártevÅ‘, kórokozó gyérítés érhetÅ‘ el. Használjuk ki a jelentÅ‘s fagyokat virágföldünkben lévÅ‘ kártevÅ‘k, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevÅ‘t. A szobahÅ‘mérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védÅ‘képletet kialakítani.

további tippek >>