Tavaszi hagymások a lakásban

2016. 02. 14. 18:10:04

tulipánIgaz, hogy még csak február van, de a természetben egyre több jel utal a tavasz közeledtére. A nappalok egyre hosszabbak, bizonyos növények már kihajtottak, míg mások már szirmot is bontottak.

Egyre nagyobb kereslet van a kora tavaszi virágokra, illatokra, így egyre többen vásárolnak tavaszi virágokat a lakásukba. Ezek a tavaszi virágok elsősorban hagymás növények, melyek gondozása eltér a szobanövényektől.

Milyen gondozást igényelnek, hogy minél tovább díszítsék a lakást és utána mi a teendő a levirágzott növényekkel?


A kora tavaszi növények szinte mindegyike hagymás növény: jácint, nárcisz, tulipánt, krókusz, gyöngyike, illetve a gumóval rendelkező ciklámen tartozik a legkeresettebbek közé. Ezekből az elénk színekben pompázó növényekből akár tavaszi összeültetéseket, kompozíciókat is készíthetünk. A gondozásuk a ciklámen kivételével azonos. Egy kosárba, tálba összeültetve, némi természetes kiegészítővel, valamint mohával takarva a földet igazi tavaszi mini kertet varázsolhatunk otthonunkba.

A hagymás növények gondozása: összességében a hagymás növények gondozása azonos. A lakásban egy hűvösebb, világos helyet válasszunk a számukra, hogy minél tovább díszítsék otthonunkat. A melegebb helyiségekben gyors levirágzásra számíthatunk. A hagymás növények kis cserepekbe vásárolhatóak meg, illetve ha összeültetéseket készítünk, akkor sincs szükség nagy edényekre, kosarakra. A föld csak tartó, támasztó funkciót lát el. A kihajtáshoz, virágzáshoz szükséges tápanyagok a hagymába raktározza el a növény. A cserepes hagymás növényeket nem kell tápoldatoznunk, illetve öntözni is keveset kell őket. Csak annyi vízre van szükségük, hogy ne száradjanak ki. A túlzott vízmennyiség következtében a növények levele, szára megnyúlik, meggyengül, nem bírja el a virág súlyát és lehajlik, vagy akár le is törhet.

 

nárcisz

 

Virágzás után csökkentsük az öntözést, várjuk meg, amíg a levélből és a szárból visszahúzódnak a tápanyagok a hagymába. A levirágzott növényeket a fagyok elmúltával kiültethetjük a kertbe is, vagy a cserépből kiszedjük a hagymát és egy papírzacskóban, vagy papírba csomagolva egy hűvös sötét helyen tároljuk. A hagymák ültetésének időpontja a szeptemberi időszakban van.
A ciklámen esetében a hagymás növényektől eltérő a kezelése, abban azonban megegyeznek, hogy hűvös, világos helyre van szüksége. Régebben az ablakban, a két ablakszárny között tartották a ciklámeneket. Így elegendő fényhez jutottak, valamint a hőmérséklet is sokkal alacsonyabb volt a szobai hőmérséklethez képest.

A ciklámen tápanyag- és vízigényes, ezért folyamatosan nedvesen kell tartanunk a földjét, de soha ne álljon alatta a víz, mert ez a gyökérzet és a gumó rothadását okozza. A ciklámen átültetéséhez laza szerkezetű, tőzeges, tápanyagban gazdag talajt használjunk. A tápanyag igénye is viszonylag magas, ezért heti rendszerességgel gondoskodjunk a tápanyagok utánpótlásáról. Erre a célra a szerves tápoldatok a legalkalmasabbak.

Öntözés esetén arra ügyeljünk, hogy a virágokra és a levelekre ne kerüljön víz. A levelek és virágok szövetei lágyabbak a többi szobanövényhez képest, illetve a hűvösebb környezet elősegíti a gombás és baktériumos betegségek megjelenését, felszaporodását. Az öntözést érdemes úgy elvégeznünk, hogy egy vízzel teli edénybe mártjuk a növény cserepét. Így garantáltan csak a földlabdát éri a víz, a levelek szárazon maradnak. Hagyjuk néhány másodpercig víz alatt a földlabdát, majd csöpögtessük le.

 

cyclamen

 

A cikláment a fagyok elmúltával tegyük ki a kertbe egy árnyékos, félárnyékos helyre. Arra ügyelnünk kell, hogy ne érje közvetlen erős napfény. A ciklámen egy erdei aljnövény, az erős napsütés hatására a levelei megégnek.

Virágzás után ültessük át laza szerkezetű, tőzeges talajba és a szükséges tápanyagokat humusszal, érett szerves trágyával pótoljuk. Az erdei talaj laza szerkezetű, tápanyagban, humuszban gazdag a lehulló és elkorhadó levelek miatt.

A hagymás növények esetében érdemes olyan növényeket választanunk vásárláskor, amelyek még bimbós állapotban vannak, mert így még tovább díszítheti a lakásunkat. A bimbós állapotban lévő növények néhány nap alatt virágba borulnak a fűtött lakásban.


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsőként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:

Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztőberendezések talajának kifagyasztásával jelentős kártevő, kórokozó gyérítés érhető el. Használjuk ki a jelentős fagyokat virágföldünkben lévő kártevők, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevőt. A szobahőmérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védőképletet kialakítani.

további tippek >>