Szobazöldségek

2013. 01. 12. 22:45:18

potted-plantsA holland szakmai kiállításon egyre több újdonsággal találkozhattak a látogatók. A világító kövirózsa és a kék orchidea mellett újdonságnak számító „szobazöldségeket” sorakoztatott föl egy kertészet.

 

Ma ismét reneszánszát éli a konyhakerti termesztés, a kertel nem rendelkezÅ‘k körében a közösségi kertek és a balkonkertészkedés. A szobazöldségeknek köszönhetÅ‘en az  Å‘sztÅ‘l tavaszig tartó idÅ‘szakban sem kell a saját termesztésű zöldségeket nélkülöznünk.

 

 

A kínálatban uborka, paradicsom, paprika és saláta szerepel. A zöldségek díszes cserepekben kerülnek forgalomba, így akár a dísznövény funkciót is elláthatják. MegfelelÅ‘ gondozás mellet sokáig szüretelhetünk a termésekbÅ‘l.

 

Most vegyük számba a teendÅ‘ket, hogy gazdag terméssel lássa el családunkat:

vegetables-and-home-cooking_500

Saláta: tépÅ‘saláta, megfelelÅ‘ tápanyag és vízutánpótlás mellett sokáig friss saláta teremhet a lakásban is. A fényszegény idÅ‘szak miatt és a levélzöldségek esetében különösen nagy gondot kell fordítani a felhasznált tápanyagokra, tápoldatokra. A levélzöldségekben nagy mennyiségben halmozódhat fel a nitrát. Ezért erre a célra kapható bio tápoldat, amely a fűszernövényekhez is felhasználható. Mindig az alsó leveleket vágjuk le.

 

Uborka: az uborka esetében sok vízre és tápanyagra van szükség. A tápanyag utánpótlásra a humusz és a szobai körülmények között is nagyszerűen használható pelletált szerves trágyát alkalmazzuk.

 

Paprika, paradicsom: Közel azonos gondozást igényelnek. Közepes a vízigényük, a rendszeres tápanyag utánpótlásra ezen növények esetében is ügyelnünk kell.


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsõként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:



Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztÅ‘berendezések talajának kifagyasztásával jelentÅ‘s kártevÅ‘, kórokozó gyérítés érhetÅ‘ el. Használjuk ki a jelentÅ‘s fagyokat virágföldünkben lévÅ‘ kártevÅ‘k, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevÅ‘t. A szobahÅ‘mérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védÅ‘képletet kialakítani.

további tippek >>