Szobanövények téli gondozása

2011. 10. 21. 20:29:46

Medinilla magnificaA nyáron szépen fejlődő szobanövényeinket is megviselik a téli hónapok. Kint tartott növényeket a hideg miatt beköltöztetve gyakran tapasztalunk levélhullást, levél barnulást. A téli fényszegény időszak, a fűtés szárító hatása jelentősen befolyásolja növényünk vitalitását. Most egy kis segítséget adok a téli hónapok átvészeléséhez.

Az átültetéseket időzítsük a tavaszi hónapokra, a szobanövények számára a tél nyugalmi időszak. Csak akkor végezzük el az átültetést, ha a tavaszi időszakig nem várhat. A nyáron kültéren tartott növények számára stressz hatást okoz a teleltetés. A fűtés hatására jelentősen csökken a páratartalom. A levegő páratartalmára érzékeny növények levélszél barnulással, lombhullással reagálnak. Elkerülhetjük párásítással, a növény földjére szórt agyag granulátum nem csak dekoratív, de kedvező párás mikroklímát alakít ki a növény körül. A páraigényes növények cserepét egy tálba szórt kavicsra, agyaggranulátumra állítsuk és állandóan legyen víz a tálban. A virágok permeteagyaggranulátumzésével is kedvezőbb, párásabb környezetet biztosíthatunk. A párásítás legjobb időpontja reggel, délelőtt. Estig száradjon meg növényünk! Az éjszaka is nedves maradt növényeken elszaporodhatnak a gombás betegségek, rothadást is okozhat. Csökkentsük a tápoldatozás mennyiségét. Egyes növényeknek kifejezetten szükségük van a téli nyugalomra a virágzás, szebb fejlődés érdekében. Ezeket a növényeket hűvös, általában 16°C-os világos helyen tartsuk, mérsékelten öntözzük és jelentősen csökkentsük a tápoldatozás mennyiségét.


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsőként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:

Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztőberendezések talajának kifagyasztásával jelentős kártevő, kórokozó gyérítés érhető el. Használjuk ki a jelentős fagyokat virágföldünkben lévő kártevők, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevőt. A szobahőmérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védőképletet kialakítani.

további tippek >>