Palántanevelés a lakásban

2016. 02. 14. 17:54:42

palántaEgyre gyorsabban közeleg a tavasz, így a palántanevelésre is fel kell készülnünk, be kell szereznünk a szükséges alapanyagokat. A sikerességünk egyik legfontosabb eleme a jó minőségű vetőmag, valamint a csíráztatásra szánt közeg. A vetőmagokról A tavasz közeledtével eljön a vetőmagok beszerzésének ideje! Milyet válasszunk? című blogbejegyzésben olvashattatok. Most leginkább a palántanevelési lehetőségekkel, eljárásokkal foglalkozunk.


Miért érdemes palántát nevelnünk?

Az elsődleges és legfontosabb szempont a koraiság, vagyis az, hogy minél hamarabb szüretelhessünk a termésből. A májusi fagyok kiültetése után a zöldségpalánták már készen állnak a virágok, majd a termés nevelésére. Ezzel szemben ha csak ekkor vetjük el a melegkedvelő zöldségfélék magjait jelentős lemaradással számolhatunk.
A kertünk adottságai, valamint a környezeti viszonyok megnehezíthetik a mag kicsírázását. Ezzel szemben a palántanevelés során ideális körülményeket teremtünk a csírázáshoz, valamint a kikelő növények növekedéséhez. A lakásban ideális a hőmérséklet , azonban a megfelelő fényellátásról is gondoskodnunk kell, világos helyre tegyük a palántanevelő cserepeket.


Milyen közeget használjunk a palántaneveléshez?

A magból kicsírázó apró növényeknek a kezdeti időszakban nincs szüksége tápanyagra, ebben az időszakban a tápanyagokat a magban elraktározott tápanyagból nyerik. A későbbiekben foszforra és nitrogénre van szükségük a megfelelő növekedéshez. A foszfor a gyökérzet növekedéséhez, míg a nitrogén a föld feletti részek növekedéséhez szükséges. A palántaneveléshez laza szerkezetű földkeverékeket használjunk, melyet készen is megvásárolhatunk, vagy mi magunk is elkészíthetünk. A palántanevelésre az egyik legjobb közeg a tőzeg, a laza szerkezet emiatt a gyökérzet könnyen elágazik, növekszik benne, valamint a levegő és vízháztartása is megfelelő. A tőzeghez keverjünk általános virágföldet, a tőzeg – virágföld aránya 2:1 legyen.

 

palánta

 

A palántanevelés során gyakran találkozhatunk a palántadőlés nevű betegséggel, amely általában háromféle formában figyelhető meg. A betegséget talajlakó kórokozók okozzák. Az egyik amikor a kicsírázó mag még a földben elpusztul, ilyenkor gyakran a vetőmag minőségére fogjuk a problémát. A leggyakoribb megjelenési formája, hogy a még szikleveles állapotban lévő kis növények a talaj felszínén elfeküdnek, a talaj felszínénél elvékonyodik a száruk, ezt nevezzük befűződésnek. Ilyen esetben a növény elpusztul, mielőbbi kezelésre van szükség kéntartalmú növényvédő szerrel! A harmadik előfordulási formája, amikor a palánta befűződik, de nem pusztul el. A föld felszíne felett a szára elvékonyodik, a kimenetele általában ennek is az, hogy a növény elpusztul. A leggyakoribb probléma, hogy a termés súlyát nem bírja el a növény és a befűződésnél ketté törik a növény szára.

 

palántadőlés

Palántadőlés

A palántadőlés ellen megelőző növényvédelmi módszereket alkalmazhatunk, kialakulása után nagyon nehéz a fertőzést megállítani. Ha megjelenik, akkor el kell különítenünk, vagy meg kell semmisíteni a földdel együtt és a palántázó tálcát is „fertőtlenítenünk” kell. A talajlakó kórokozó ellen kéntartalmú készítményekkel védekezhetünk.

A palántázó cserepekbe, tálcába töltsük bele a földkeveréket, közeget, óvatosan tömörítsük össze egy kicsit, majd öntözzük meg alaposa úgy, hogy az alátétben megjelenjen a víz. Majd szórjuk rá a magokat a föld felszínére és egy cserép segítségével szitáljunk rá tőzeget. A rászitált tőzeg vastagsága a magok 2-3-szorosa legyen, ezt a réteget már ne tömörítsük össze! Tegyük egy palántanevelőbe, vagy takarjuk le fóliával, ezzel biztosítani tudjuk számuk az egyenletes mikroklímát, a fólia alatt lényegesen magasabb a páratartalom. Gyakrabban kis vízmennyiségeket permetezzünk a talaj felszínére, így nem fog betömörödni és a csírák könnyebben áttörik a talajfelszínt.


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsőként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:

Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztőberendezések talajának kifagyasztásával jelentős kártevő, kórokozó gyérítés érhető el. Használjuk ki a jelentős fagyokat virágföldünkben lévő kártevők, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevőt. A szobahőmérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védőképletet kialakítani.

további tippek >>