Palántanevelés

2013. 02. 14. 17:25:45

imagesMa már szinte minden féle, fajta palánta beszerezhetÅ‘ a kertészetekben. Azonban saját kezűleg is nevelhetünk palántákat. Ennek már eljött az ideje!

Kezdjük, de hogyan?

Nem olyan nehéz, mint ahogy elÅ‘ször gondolnánk, csak néhány dologra érdemes odafigyelni.

A magok beszerzése után mi kell még a neveléshez?

A föld az egyik legfontosabb dolog! Kapható a kertészetekben palántaföld, ennek szerkezete, összetétele ideális a palántaneveléshez. Sajnos az elÅ‘re csomagolt virágföldek esetén sem garantálható a fertÅ‘zöttség. Biztosan mindenkivel elÅ‘fordult már, hogy a magok kicsíráznak, de eldÅ‘lnek, a földnél lévÅ‘ szárrész összeszűkül, majd ellepik a penészgombák. De olyan is lehet, hogy az elvetett magok ki sem csíráznak, ez nem biztos, hogy a vetÅ‘maggyártó cégek hibája! Ezt palántadÅ‘lésnek nevezzük, ilyenkor a föld fertÅ‘zött egy gombafajjal. Ez különösen gyakori a hűvösebb, fényszegény idÅ‘szakokban. Mindig napos, világos helyre tegyük a palántákat! Ennek kiküszöbölésére, használhatunk növényvédÅ‘ szereket.

04hrt11a2f3

A vetéshez bármilyen cserepet, ládát használhatunk. A földet egyenletesen terítjük el, majd kicsit tömöríteni kell. ezután öntözzük be a talajt, majd következik a magok kiszórása. A magokat a mag nagyságának 2-3 szorosának megfelelÅ‘ földréteggel kel takarni. Az erre használt föld apró morzsás szerkezetű legyen, egy cserép segítségével egyszerűen szitáljuk a magokra. ezek után már nem kell öntözni, tömöríteni. Takarjuk átlátszó fóliával, vagy üveggel és napos, világos, meleg helyre tegyük a cserepeket. A párás klíma kialakításához csak kézi permetezÅ‘vel öntözzük a „veteményt”. Bizonyos növények fényre csíráznak, ilyenkor egyszerűen csak vessük el a talaj felszínére a magokat, ilyen a saláta is. Vetés után idÅ‘közönként szellÅ‘ztessük a fólia eltávolításával. A kikelt növényeket edzeni kell, mielÅ‘tt eltávolítanánk a takarást. Mindig egyre hosszabb idÅ‘re hagyjuk takarás nélkül a növényeket, majd távolítsuk el véglegesen.

7_--carefully-pulled-seedling-can-be-transplanted-to-other-garden-areas_500

Sokkal szebb, erÅ‘sebb palántákat nevelhetünk, ha az elsÅ‘ levelek megjelenése után, vagy még szikleveles állapotban tűzdeljük a palántákat. Fontos, hogy ezt minél fiatalabb korában végezzük el, annál kevésbé viseli meg a növényt. Egy pálca, kés segítségével óvatosan szedjük ki a kis növényeket, majd egyesével ültessük kis cserepekbe.

Jó munkát!

Sajnos a jogszabályok nem teszik lehetÅ‘vé a növényvédÅ‘ szerek nevének megemlítését, csak a hatóanyagot, ha ezzel kapcsolatos, vagy bármi egyéb kérdése merülne fel szívesen válaszolok: info@balkonkertesz.hu


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsõként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:



Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztÅ‘berendezések talajának kifagyasztásával jelentÅ‘s kártevÅ‘, kórokozó gyérítés érhetÅ‘ el. Használjuk ki a jelentÅ‘s fagyokat virágföldünkben lévÅ‘ kártevÅ‘k, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevÅ‘t. A szobahÅ‘mérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védÅ‘képletet kialakítani.

további tippek >>