Orchidea karácsonyra

2011. 11. 28. 21:04:26

PhalaenopsisA mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz után az egyik legnépszerűbb növény. A komor téli időben üde színfoltja lehet lakásunknak, rendkívül dekoratív. Egy kis odafigyeléssel könnyen tartható növény. Virágai igen tartósak, ha figyelünk rá vásárláskor, hogy bimbós növényt válasszunk hosszú virágzásra számíthatunk.

Az egyik legtöbbet kapható fajta a Phalaenopsis vagy lepkeorchidea. Szinte minden színben kapható. Vásárláskor fontos, hogy egészséges, bimbós állapotban lévő növényt vegyünk.

 

A megvásárolt növényt világos helyre tegyük, kedveli a fényt, de közvetlen tűző naptól óvjuk. Az optimális hőmérséklet 20-22°C, eredeti élőhelyén az éjszakák hűvösek, a nappalok melegek. A növényünk újravirágoztatásához is erre van szükség. A levirágzott növényeket az első rügy fölött vágjuk vissza, így hamarabb újra virágzik. Bizonyos könyvek szerint teljesen vissza kell vágni a virágzati tengelyt. Teljes visszavágás esetén helyezzük egy világos hűvös helyre, majd a hőmérséklet növelésével indul meg a virágzás. Páraigényes növény, napközben kézi párásítóval permetezzük, vagy helyezzük cserepét egy agyag-granulátummal teli tálcára. Reggel permetezzük, mert a levelek között összegyűlő víz rothadást okozhat. Öntözése nagyon egyszerű, amíg a cserépben lévő gyökérzet zöld addig nem kell öntöznünk növényünket. A gyökérzet szürkülése esetén, merítsük vízbe cserepét pár másodpercre, majd csöpögtessük le. A legjobb ha esővizet vagy forralt és lehűtött vizet használunk öntözésre. Tápoldatozásra orchidea tápszert használjunk.

 

Az átültetést tavasszal kell elvégezni, speciális orchidea földkeverékbe. Fontos, hogy jó minőségű közeget használjunk, mert a gyökérzete levegőigényes.

 

phalaenopsis2_500


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsőként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:

Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztőberendezések talajának kifagyasztásával jelentős kártevő, kórokozó gyérítés érhető el. Használjuk ki a jelentős fagyokat virágföldünkben lévő kártevők, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevőt. A szobahőmérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védőképletet kialakítani.

további tippek >>