Miért éppen homoktövis?

2016. 02. 29. 18:50:38

homoktövisA világ számos pontján már évszázadok óta gyűjtik és használják. A termés, levél, olaj drogjai nem csak a betegségek megelőzésére használhatók, de a már kialakult tünetek kezelésében is eredményesen használhatók. A homoktövisből készült termékek nem csak belsőleg, hanem külsőleg alkalmazva is kifejtik jótékony hatásukat.


Európában és Ázsiában is évszázadok óta alkalmazzák betegségek megelőzésére és kezelésére. Számos ázsiai országban csodanövényként tartják számon, a hagyományos keleti orvoslás gyógyhatású készítményeinek egyik alapeleme. A homoktövis Kínában kiemelkedő helyen áll a felhasznált természetes drogforrások között. A „The Ryud-bzi” könyv már a VIII. században említette orvosi felhasználását.


Oroszországban is jelentős termesztés és fajtanemesítés folyt már az 1900-as években is. A ’40-es években indult virágzásnak, amikor vizsgálatokkal is igazolni tudták kiemelkedő beltartalmi értékeit. Már akkor folytak kísérletek, a sugárzás ártalmainak csökkentésére használták. Az 1980-ban alakult feldolgozó üzemben jelentős mennyiségű homoktövist dolgoztak fel, melyet az űrhajósok étrendjébe is beiktatták, illetve olyan krémeket állítottak elő, melyek az őket ért kozmikus sugárzás káros hatásait csökkentették. Illetve azt is kimutatták, hogy a kérgéből kivont 5-hidroxi-triptamin gátolja a már meglévő daganatok növekedését.


Amikor először találkoztam ezzel a növénnyel egy kicsit én is kérdőre vontam a különleges hatását. Nem is gyógyhatása, hanem a sokoldalú felhasználása kérdőjeleződött meg bennem. Majd elhatároztam, hogy utána nézek a dolgoknak. Ha van egy ilyen nagyszerű növény, ami ilyen igénytelen és gyakorlatilag bárholmegtermeszthető, akkor miért nem termesztik nagyüzemi körülmények között Magyarországon is? Azonban elég kevés információt találtam a hazai szakirodalomban, de arra elegendő volt, hogy még jobban felkeltse az érdeklődésem. A kutatómunka eredményeképp egyre inkább megszerettem a homoktövist és egyre nagyobb lehetőséget láttam benne, így nem volt kérdés, hogy a szakdolgozatomat is a homoktövis ökológiai termesztéséről írom.

 

homoktövis


Hogyan lehet akár saját termésünk?


Ha van egy napos kertünk, akkor szinte más feltétel nem is szükséges a termesztéséhez, ugyanis valóban egy igénytelen növényről van szó. Természetesen a jobb minőségű, lazább szerkezetű talajokon szebben fejlődik, de a többi növényhez képest igazi túlélő. Egyes információk szerint a csernobili atomkatasztrófa után a közelben lévő növények közül a homoktövis volt az első, amely kihajtott.


A vásárlás során egy porzó és egy termő növényt kell beszereznünk, természetesen több termőt is vásárolhatunk, ha elegendő hellyel rendelkezünk. Kisméretű fának is nevelhetjük, de alapvetően bokor habitusú növény. Metszeni nem szükséges, elegendő az elhalt, száraz részeket eltávolítani. Nagyon fontos, hogy napos helyre ültessük, mert nagyon magas a fényigénye. A korona belsejében lévő ágak idővel elszáradnak a fényhiány következtében. Érdemes a tápanyag-utánpótlásra szerves trágyát használnunk. Szárazságtűrése kiváló, nem igényli az öntözést, de természetesen sokkal szebb termésre számíthatunk, ha rendszeresen öntözzük.


A homoktövis gyökérzetével szimbiózisban élnek a baktériumok, akárcsak a pillangósvirágúak esetében nitrogén megkötő baktériumok segítik a tápanyag ellátást.
Az ellenállósága nem csak a gondozásában figyelhető meg. Növényvédelmi szempontból sem kell komolyabb kórokozók, kártevők ellen védekeznünk. Esetlegesen a levéltetvek, vagy egyes gombabetegségek támadhatják meg. Azonban ezek sem jelentenek komolyabb problémát.
Mire használhatjuk fel?


Ha nyár, akkor fényvédelem. A homoktövis külsőleg és belsőleg is nagyon hasznos a nyári időszakban. A magasabb faktorszámú fényvédő krémek elengedhetetlen alapanyaga, a sugárártalmakat jelentős mértékben csökkenti, mérsékli. A bogyók festékanyagokban igen gazdagok, zsírban oldódó karotinoidokat és vízben oldódó flavonoidokat tartalmaz.

 

homoktövis

 


A homoktövist gyógynövényként már évszázadok óta használják: termését, olaját és a növény különböző részeit. A homoktövis termését használják fel elsősorban, de a levele és a kérge is tartalmaz drogot. Ma már egyre több termékben találkozhatunk valamelyik drog formájával: krémek, teák, olajok, étrendkiegészítők. Számos kísérlet alátámasztja betegségmegelőző és gyógyító hatását. Rákos megbetegedések megelőzésére, már kialakult betegség esetén kiegészítő kezelésre, illetve a sugárkezelések mellékhatásainak csökkentésére is alkalmazzák. Gyomorbántalmak, koszorúér problémák, szívizom elégtelenség, vérnyomás problémák, vitaminhiány okozta betegségek, endokrinológiai problémák, idegrendszeri zavarok esetén ajánlott fogyasztása. Olaja számos kozmetikumban megtalálható: gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású.
Kiemelkedően magas a C vitamintartalma, a citrusfélék C vitamintartalmának több, mint 10-szerese. A csipkebogyóéhoz képest 2-szer több C vitamint tartalmaz.


Remélem sikerült meghozni a kedveteket a homoktövis termesztéséhez és a fogyasztásához. Nem csak a trópusokon élnek csodanövények, hazánkban is akad néhány.


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsőként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:

Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztőberendezések talajának kifagyasztásával jelentős kártevő, kórokozó gyérítés érhető el. Használjuk ki a jelentős fagyokat virágföldünkben lévő kártevők, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevőt. A szobahőmérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védőképletet kialakítani.

további tippek >>