Hogyan pusztíthatjuk ki növényünket egyetlen öntözéssel…

2011. 10. 25. 22:40:57

hypoAmikor először hallottam róla azt hittem ismét valami „népi” praktika és csak egy páran ismerik. De megdöbbentő az arány aki hallotta, olvasta és meggyőződése, hogy jót tesz növényének vele. Miről is van szó?

 A növények egy része savanyú, egy része semleges és egy másik része lúgos (meszes) kémhatású talajt igényel. A derengő kémiai ismereteiket ilyenkor előveszik az emberek és elkezdődik a speciális közeg „gyártás”. Lúgos kémhatású talajt nem hipós öntözéssel állítunk elő. A nátrium-hipoklorit (NaOCl) vizes oldatát, a hipót fertőtlenítésre használják. Valóban lúgos kémhatású, de jelentős klór tartalommal rendelkezik és a klór egy igen erős gyökérméreg.

A másik kicsit növény barátibb módszer az ecetsav, illetve valamilyen gyengébb sav alkalmazása savanyú talajt igénylő növényeknél. Azonban ez a módszer sem biztonságos. A pH érték logaritmikusan változik, a megfelelő pH beállítása kémiai ismeretek nélkül nem a legegyszerűbb. Mindkét esetben elpusztulnak a talajban élő hasznos mikroorganizmusok is. A talaj pH értékét több dolog is befolyásolja.

Savanyú közeg kapható, de felláp tőzegből is előállíthatunk. Az általános fölhöz keverve, kertben a talajba forgatva savanyú talajt kapunk. Nagyon savanyú talajok esetében és lúgos kémhatású talajt igénylő növények közegébe mészkő őrlemény hozzákeverésével emelhetjük a pH értékét.


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsőként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:

Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztőberendezések talajának kifagyasztásával jelentős kártevő, kórokozó gyérítés érhető el. Használjuk ki a jelentős fagyokat virágföldünkben lévő kártevők, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevőt. A szobahőmérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védőképletet kialakítani.

további tippek >>