Cymbidium az orchideák királynője

2011. 12. 01. 22:19:15

CymbidiumEgyre több helyen kapható a Cymbidium, csónakorchidea. Szinte már mindenki találkozhatott vele virágcsokorban, nőnapkor díszdobozban. Most ennek a csodálatos virágnak a gondozásában szeretnék segíteni.

A Phalaenopsisnál egy kicsit költségesebb növény, de viszonylag egyszerűbb a tartása, ha megfelelő helyet tudunk számára biztosítani. Az újravirágoztatása szokott problémát jelenteni.

 

Nyáron tartsuk a szabadban, olyan helyet válaszunk számára, ahol bőven éri napsugár. A hidegházi orchideák közé tartozik növényünk, ezért télen válasszunk egy hűvös, de világos szobát. Az egész évben szobában tartott Cymbidium nem virágzik! A virágzás beindulásához sokkhatásra van szüksége. A legegyszerűbb, ha az őszi hőmérséklet csökkenést használjuk ki. Ne sajnáljuk a szabadban hagyni egészen addig, míg a hőmérséklet eléri éjszaka a kb. 5 °C-t. De az éjszakai fagyok előtt vigyük be. Ősszel virágzásindító tápoldattal öntözzük, csökkentjük az öntözés mennyiségét és gyakoriságát. Nyáron rendszeresen, bőségesen öntözzük és tápoldatozzuk.

 

CymbidiumAz első kérdés, hogy mikor kell átültetni az orchideát, mert a növény méretéhez képest kicsi cserépben van és általában gyökérzettel sűrűn átszőtt a közeg. A Cymbidium szeret szorongani a kisebb cserépben. Átültetésére kétévente tavasszal kerül sor. Csak egy kicsivel válasszunk nagyobb cserepet. Ültetőközegnek speciális orchidea földet használjunk, amihez egy kevés tápanyagot keverünk. Az orchidea gyökérzete ha egészséges fehér, ha az egész barna akkor valószínűleg túlöntözés miatt elrohadt a gyökérzet.

 

 

A cserépnek nem kell átlátszónak lennie a csónakorchidea esetében, a legjobb ha agyag cserepet választunk. A nagy lombfelületet is megtartja, nem borul könnyen. Porózus szerkezete átengedi a levegőt és kevesebb az esélye annak, hogy a túlöntözés miatt a gyökerek elrohadnak.

 

Cymbidium


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsőként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:

Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztőberendezések talajának kifagyasztásával jelentős kártevő, kórokozó gyérítés érhető el. Használjuk ki a jelentős fagyokat virágföldünkben lévő kártevők, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevőt. A szobahőmérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védőképletet kialakítani.

további tippek >>