Amerikából jöttem…

2011. 10. 22. 22:21:05

amerikai lepkekabócaIdén nagy riadalmat keltett az Amerikából elterjedt amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa). A balkonon is előfordult. Felszaporodását az idei meleg, száraz időjárás elősegítette. Már közel 7 éve jelen van Magyarországon, először 2003-2004-ben találták meg hazánkban. Polifág károsítóról van szó, ez elég ritka. Szinte minden növényen: gyümölcsfákon, dísznövényeken, lágyszárú növényeken, de még a gyomokon is megtelepedik. Jelenlétére a ragacsos, fénylő mézharmat utal. A fehér vattaszerű szövedékeket a lárvák hozzák létre. A lepkekabóca kifejlett egyedei 6-8 mm nagyságúak, szürkés színűek, két szárnyuk van, szemük sárga. Mind a lárvák, mind a kifejlett egyedek szívó szájszervvel rendelkeznek. Szívogatásukkal gyengítik a gazdanövényeket. Egyenlőre direkt kártétel még nem mutatható ki. Közeledésre, érintésre elugranak, elpattannak a növényről.

lárvák szövedéke

Védekezés:

A fehér, viaszos vattaszerű anyaggal borított hajtást távolítsuk el, és semmisítsük meg. Így csökkenthetjük az állomány felszaporodását.

A kabócák ellen védekezhetünk rovarölő szerekkel is. Elsősorban szisztemikus (felszívódó) szerek használata javasolt. A szabadforgalmú szerek közül a Mospilan, Spilan, Careo, Actara alkalmazható eredménnyel. A szisztemikus szerek előnye, hogy „permetezés nélkül” is alkalmazható. Felszívódó szerek, ezért beöntözve a gyökéren keresztül is felszívódnak. A hajtásnövekedési időszakban is eredményesen használható. Más rovar kártevők ellen is használható!


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsőként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:

Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztőberendezések talajának kifagyasztásával jelentős kártevő, kórokozó gyérítés érhető el. Használjuk ki a jelentős fagyokat virágföldünkben lévő kártevők, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevőt. A szobahőmérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védőképletet kialakítani.

további tippek >>