Amerikából jöttem…

2011. 10. 22. 22:21:05

amerikai lepkekabócaIdén nagy riadalmat keltett az Amerikából elterjedt amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa). A balkonon is elÅ‘fordult. Felszaporodását az idei meleg, száraz idÅ‘járás elÅ‘segítette. Már közel 7 éve jelen van Magyarországon, elÅ‘ször 2003-2004-ben találták meg hazánkban. Polifág károsítóról van szó, ez elég ritka. Szinte minden növényen: gyümölcsfákon, dísznövényeken, lágyszárú növényeken, de még a gyomokon is megtelepedik. Jelenlétére a ragacsos, fénylÅ‘ mézharmat utal. A fehér vattaszerű szövedékeket a lárvák hozzák létre. A lepkekabóca kifejlett egyedei 6-8 mm nagyságúak, szürkés színűek, két szárnyuk van, szemük sárga. Mind a lárvák, mind a kifejlett egyedek szívó szájszervvel rendelkeznek. Szívogatásukkal gyengítik a gazdanövényeket. EgyenlÅ‘re direkt kártétel még nem mutatható ki. Közeledésre, érintésre elugranak, elpattannak a növényrÅ‘l.

lárvák szövedéke

Védekezés:

A fehér, viaszos vattaszerű anyaggal borított hajtást távolítsuk el, és semmisítsük meg. Így csökkenthetjük az állomány felszaporodását.

A kabócák ellen védekezhetünk rovarölÅ‘ szerekkel is. ElsÅ‘sorban szisztemikus (felszívódó) szerek használata javasolt. A szabadforgalmú szerek közül a Mospilan, Spilan, Careo, Actara alkalmazható eredménnyel. A szisztemikus szerek elÅ‘nye, hogy „permetezés nélkül” is alkalmazható. Felszívódó szerek, ezért beöntözve a gyökéren keresztül is felszívódnak. A hajtásnövekedési idÅ‘szakban is eredményesen használható. Más rovar kártevÅ‘k ellen is használható!


<< Vissza a bejegyzésekhez

Szólj hozzá elsõként! (A hozzászólások moderáció után jelennek meg.)

Név:

E-mail:

Hozzászólás:



Tippek-trükkök

Kifagyasztás

2012. 02. 01. 20:10:58

A növénytermesztésben is alkalmazott technológia. Tartós és hideg teleken a temesztÅ‘berendezések talajának kifagyasztásával jelentÅ‘s kártevÅ‘, kórokozó gyérítés érhetÅ‘ el. Használjuk ki a jelentÅ‘s fagyokat virágföldünkben lévÅ‘ kártevÅ‘k, kórokozók gyérítésére. A zsákos kiszerelésű földek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű kártevÅ‘t. A szobahÅ‘mérsékletű föld hirtelen átfagyása ellen nem tudnak védekezni, védÅ‘képletet kialakítani.

további tippek >>